TIDSLINJE
FRÅN VÄRDELÖS MARK TILL SOMMARPARADIS
Under 1800-talets andra hälft blev det på modet att bege sig till badorter för att koppla av och leva strandliv på sommaren. I Halmstad fanns ett antal drivande personer som tyckte att staden med sina fina stränder borde kunna tävla mot mer etablerade badorter.
Frågan var bara var man skulle förlägga själva badandet med tillhörande badhotell och restaurang. En delegation herrar begav sig i september 1912 ut mot Långenäsudden och Tjuvahålan för att rekognoscera en lämplig plats.
Strax därpå rapporterade Hallandsposten lätt upphetsat att: ”De kommitterade blevo särskilt förtjusta i ett område på västra sidan av Tyludden, det s.k. Tylösand. Här skulle man säkerligen kunna få till stånd en typisk västkustbadort, som både ur naturskönhets- och badteknisk synpunkt skulle kunna tåla en jämförelse, ja rent av överträffa våra övriga förnämsta badorter här på västkusten.”
Men då måste kommunikationerna mellan Halmstad och den blivande badorten lösas. På förslag var både att anlägga en landsväg som att dra en smalspårig järnväg ut till Tylösand, men det slutade med att man nöjde sig med den båttrafik som redan sedan sekelskiftet hade tagit några fåtaliga badentusiaster ut till den otillgängliga sandstranden.
SMUGGELNÄSTE
Innan dess var platsen inte särskilt glamorös. Tvärtom, området vid Tyludden och Tylösand var väldigt svårtillgängligt och frekventerades bara av fiskare och yrkessmugglare – vilket förklarar varför en av vikarna än i dag kallas Tjuvahålan. År 1870 anlade tullverket en tullstation i Tjuvahålan för att få bukt med smugglingen och samma år byggdes en fyr med tillhörande fyrvaktarbostäder på Tylön.
I hundratals år hade marken kring Tylösand betraktats som helt värdelös - ett stort ödsligt flygsandsfält utan växtlighet eller bebyggelse. Området ägdes av Halmstads stad, men låg i Söndrum kommun. Det uppfattades av många som ett dödsdömt projekt.
Men med smugglingen som ett minne blott, den växande sommarturismen i sikte och franska badorten Trouville i Normandie som förebild uppför hovfotograf Johan Hallberg under 1915 Restaurang Tylösand; en vacker byggnad med tinnar och torn, restaurang med matsal samt serveringsverandor och blygsamma tio gästrum.
SUCCÉN BLIR AKTIEBOLAG
Den 31 augusti 1915 invigs värdshuset officiellt och de som misstroget har skakat på huvudet åt Hallbergs våghalsiga satsning får se sina farhågor komma på skam. Timingen är perfekt: värdshuset vid Tylösand blir en succé och redan året därpå byggs det till med ytterligare tre rum.
Samtidigt börjar man planera för att ombilda verksamheten till ett aktiebolag. Men processen visar sig bli segsliten: i april 1917 hålls en konstituerande bolagsstämma, men inte förrän den 5 mars 1920 registreras AB Tylösands Havsbad hos Kungliga Patent- och registreringsverket. 100 år av kärlek vid havet kan börja.